Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

23 Mayıs 2013 Perşembe

Survivor ve Kapitalizm




Televizyon'da halkımızın ilgiyle takip ettiği Survivor adında bir yarışma var. Survivor'ın anlamı (hayatta kalan kişi) ve  o yarışmada gördüklerim  bu yazıyı yazmama vesile oldu.  

Program'da, yarışmacılar iki grup olarak yarışıyorlar. Yarışmayı kazanan grup, ödül olarak yemek kazanıyor kaybeden ise hindistan cevizi, balık ve muz ile adadaki hayatını idame ettirmek zorunda kalıyor. Yarışmanın sonunda bir şampiyon belirleniyor ve para ödülünün tümü ona veriliyor. O güne kadar aç kalan, dişini tırnağına takarak yarışan ve aylarca ailesinden uzakta kalan diğer yarışmacılar ise ellerinde koca bir hiç ile yarışmadan ayrılıyorlar.

Bu yarışmanın görünen kazananı her ne kadar şampiyon olan kişi olarak gözükse de arka planda yarışmayı düzenleyen kişi ve bu programı yayınlayan kanal çok daha fazlasını kazanıyor.

Kapitalizm'de aynı Survivor'daki gibi çalışır, hatta Survivor'ı kurgulayan ekibin Kapitalizm'in çalışma şeklini çok iyi bilerek bu yarışmayı düzenlediği de söylenebilir. 

Kapitalizm'de insanlar, bir gün zengin olma umuduyla yarı aç yarı tok şekilde çalışırlar tıpkı Survivor'da bir gün şampiyon olma umuduyla yarı aç yarı tok yarışan yarışmacılar gibi.

Kapitalizm'de herkes kendi çıkarı peşinde koştuğu için ahlaki değerler çok zayıflamıştır tıpkı Survivor'da yarışmacıların en yakın arkadaşı olarak gösterdiği kişiyi kendisine rakip görmesi durumunda diğer yarışmacılarla arasını bozarak adadan göndermeye çalışması gibi.

Kapitalizm'de kaynaklar kıt olduğu için birinin zenginliği diğerinin fakirliğine bağlıdır tıpkı Survivor'da bir takım tokken diğerinin açlıktan kıvranması gibi.

Kapitalizm'de işçiler çalışır ama patron kazanır tıpkı Survivor'da yarışmacıların şampiyon olma umuduyla aylarca aç kalması ve yarışmanın sonunda hiç aç kalmayan Acun Ilıcalının büyük paralar kazanması gibi.


Kapitalizm insan'ı üretim süreci içerisinde eriterek robotlaştıran bir sistemdir tıpkı Survivor'ın memleket ve dünya meselelerini (Uludere,Reyhanlı,Suriye, Afrika'da açlıktan ölen çocukar...) unutturup bir yarışma programında gerçekleşen sahta sevinçler ve sahte hüzünlerle insanları oyalaması gibi.

En büyük Survivor, Afrika'da yaşam mücadelesi veren bir çocuktur. Bunu unutmamanız dileğiyle bu yazıyı Ken Livingstone'den bir alıntıyla bitirelim.

" Büyük dünya kapitalizmi her gün Hitler'in öldürdüğünden daha fazla insan öldürür"



                                                                      mütecessis seyyah (KapkaraMizah) on Twitter
                                                                      25.05.2013










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder